9. 3. 2024 | Kateřina Vašků | 5min

Hra o moc větru

VítrAktuálně

Mohli bychom vítr nazvat přírodním bohatstvím kraje? Bezpochyby. Vítr lze stejně jako třeba vodu považovat z ekonomického pohledu za volný statek, který je dostupný všem. Z pohledu energetiky však může být vítr vnímán také jako nástroj moci. Více než deset let se v Kraji Vysočina nepostavila větrná elektrárna, i přesto, že je označována jako obnovitelný zdroj energie. Co je důvodem? A proč například Evropská unie podporuje jejich výstavbu a Česká republika, potažmo Kraj Vysočina se stavbám brání?

Krajinný ráz. Jedním a aktuálně nejdiskutovanějším tématem je právě krajinný ráz. V minulém týdnu byl mezi občany, Krajským úřadem kraje Vysočina, rozeslán dotazník s názvem “Průzkum k možnostem zkvalitnění Vašeho života”, ve kterém je jedním z bodů “2. Nepřipustit narušování krajinného rázu Vysočiny (větrné elektrárny, velkoplošné fotovoltaiky, VRT)”. Dále v posledních dnech proběhla revize dokumentu Strategie ochrany krajinného rázu Kraje Vysočina (SOKR), který dosud pojmenovával na škále od vhodná po zcela nevhodná možnost výstavby větrné elektrárny. Je krajinný ráz objektivním, nebo subjektivním kritériem pro hodnocení? Tato otázka přijde na přetřes i z důvodu, zda je dostatečným kritériem pro hodnocení vhodnosti.

Vlastnictví elektrárny. Veškeré větrné elektrárny v Česku jsou dosud ve vlastnictví soukromých provozovatelů, pouze jedna je ve vlastnictví obce. Dnes jsou však možnosti mnohem širší. Díky nové legislativě mohou vznikat soukromé, obecní, participativně vlastněné elektrárny. A o co se tu tedy vlastně hraje? Primárně o decentralizaci energetiky. Česko je díky významným zdrojům elektřiny vlastněných převážně Skupinou ČEZ spíše energeticky centralizovanou zemí. Co to znamená?

Decentralizace a nástup komunitní energetiky. Účelem komunitní energetiky je podpora decentralizace a demokratizace (zvýšeného zapojení menších hráčů) energetiky, zvyšování zapojení obnovitelných zdrojů energie, zvyšování energetické účinnosti a opatření proti energetické chudobě a to zejména na úrovni domácností a malých a středních podniků. Legislativně podpora energetických komunit a komunit obnovitelných zdrojů energie vychází z požadavků Směrnic (EU) 2018/2001 o podpoře využívání energie z obnovitelných zdrojů a (EU) 2019/944 o společných pravidlech pro vnitřní trh s elektřinou (zdroj: MŽP).

Ať už jsou politické či jiné ambice jakékoliv, UNICONN CZ je připraven k podpoře budování všech decentralizovaných zdrojů energií a posilovat tak ekonomické pozice menších hráčů. Je totiž zcela demokratické a dlouhodobě udržitelná, aby na trhu byla zdravá konkurence a něco tak zásadního, jako je cena životně nezbytné komodity, nebylo v moci malé skupiny lidí. Důsledkem bude svobodnější a udržitelnější Česko.


Jsme členem/posuzovaným žadatelem o členství

Unike komunitní energetikyInstitut curkulární ekonomikyAsociace společenské odpovědnosti